Handboogsport

Er zijn vandaag de dag verschillende soorten bogen waar mee op wedstrijd geschoten wordt. Sommige van deze bogen zijn in de loop der jaren steeds nauwkeuriger en geavanceerder geworden, waardoor het een tamelijk indrukwekkend instrument geworden is

De Longbow

Dit is de handboog in zijn puurste vorm, en lijkt het meeste op de boog zoals er honderden jaren geleden oorlog mee gevoerd werd. Er wordt geschoten zonder enige hulpmiddelen. Pijl erop leggen, mikken en het lossen gebeurt grotendeels op intuïtie. Deze boog wordt veel gebruikt op wedstrijden die buiten in het bos of veld worden geschoten. Het rondlopen, de afstanden schieten en steeds maar weer proberen de pak te raken op gevoel spreekt veel mensen aan.

De recurve boog

Dit is de boog zoals wordt gebruikt op de olympische spelen, en zoals de meeste mensen wel eens een boog gezien hebben. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende hulpmiddelen zoals een vizier waar mee je richt, stabilisators waarmee je de boog goed stil kunt houden en waardoor hij in balans is, en een button waar mee je de pijl elke keer precies hetzelfde van de boog geleid wordt, mits je schot goed is. Met deze boog wordt op de meeste verenigingen begonnen.

De compound boog

Dit is de boog die het meest door ontwikkeld is, door een systeem van kabels en katrollen word de kracht van de boog eerst heel zwaar, waarna het gewicht terug zal vallen als er over een bepaald punt heen wordt getrokken. Met deze boog kunnen verruit de meeste punten worden geschoten. Op deze boog zitten er net als bij de recurve allerlei hulpmiddelen op zoals: een vizier, stabilisators en een oplegger waardoor de pijl “vrij” ligt.

Scroll naar boven